8 boli orale contagioase

0
6
boli orale contagioase

Bolile orale contagioase reprezintă un grup de afecțiuni care se transmit de la o persoană la alta prin diverse mijloace, inclusiv prin contact direct sau indirect cu saliva, sângele sau alte fluide corporale.

Aceste boli pot afecta structurile orale, cum ar fi dinții, gingiile și mucoasele orale, având un impact semnificativ asupra sănătății generale și a calității vieții. În continuare, vom explora opt dintre cele mai comune boli orale contagioase, subliniind cauzele, simptomele și metodele de prevenire.

  1. Herpesul oral este cauzat de virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1) și se manifestă prin apariția de vezicule dureroase pe buze, în jurul gurii sau pe gingii. Se transmite prin contact direct cu leziunile infectate sau prin utilizarea în comun a obiectelor personale, cum ar fi tacâmurile.

  2. Candidoza orală sau “afta” este o infecție fungică produsă de Candida albicans, care se dezvoltă adesea în condiții de imunitate scăzută. Se manifestă prin plăci albe, cremoase, pe limbă, interiorul obrajilor sau gingii, putând provoca disconfort și dificultăți la înghițire.

  3. Gingivita este o inflamație a gingiilor, deseori cauzată de acumularea plăcii bacteriene. Deși nu este întotdeauna contagioasă, anumite tulpini de bacterii responsabile de gingivită pot fi transmise prin saliva, ceea ce subliniază importanța igienei orale.

  4. Parodontita este o formă avansată de boală gingivală care afectează țesuturile și osul care susțin dinții. Similar gingivitei, anumite bacterii implicate în parodontită pot fi transmise, amplificând riscul de dezvoltare a bolii în rândul partenerilor sau membrilor familiei.

  5. Virusul Papiloma Uman Oral (HPV) este asociat cu diverse afecțiuni orale, inclusiv cu unele forme de cancer oral. HPV se transmite prin contact sexual oral, dar și prin săruturi sau contactul direct cu zonele infectate.

  6. Sifilisul oral este o boală bacteriană care se manifestă inițial prin apariția unei rane nedureroase (șancr) la nivelul gurii sau al gâtului. Se transmite prin contact sexual sau prin săruturi cu o persoană infectată.

  7. Mononucleoza infecțioasă sau “boala sărutului” este cauzată de virusul Epstein-Barr și se manifestă prin febră, dureri în gât și oboseală. Se transmite prin schimbul de salivă, de exemplu, prin săruturi sau prin utilizarea în comun a paharelor.

  8. Tuberculoza orală este mai rar întâlnită, dar poate apărea când Mycobacterium tuberculosis se localizează în cavitatea orală. Se transmite prin picăturile respiratorii ale unei persoane infectate, prin tuse sau strănut.

Prevenirea acestor boli orale contagioase implică menținerea unei bune igiene orale, evitarea contactului direct cu persoanele infectate și utilizarea protecției adecvate în timpul activităților sexuale orale.

Vaccinarea, acolo unde este disponibilă, poate oferi protecție împotriva anumitor boli, cum ar fi HPV. Este esențial ca persoanele care suspectează că au o boală orală contagioasă să solicite consult medical pentru diagnostic și tratament adecvat, evitând astfel răspândirea infecției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here