Cum functioneaza tehnologia Start-Stop?

Utilizarea acestui sistem are un avantaj incontestabil

0
123
Start-Stop

In efortul de a reduce consumul de combustibil si emisiile nocive in atmosfera, producatorii de automobile ofera in mod constant tehnologii inovatoare concepute pentru a imbunatati performanta motorului si a dispozitivelor aferente.

Una dintre cele mai de succes solutii tehnologice este sistemul start-stop, care opreste motorul atunci cand este oprit pentru scurt timp, de exemplu, in ambuteiaje sau la semafoare.

Utilizarea acestui sistem are un avantaj incontestabil. Minimizand orele de mers in gol si adaugand incarcatura suplimentara motorului la turatii mici, acesta contribuie la performanta optima a catalizatorului, prelungind durata de viata a acestuia si, de asemenea, prevenind formarea depunerilor de carbon pe bujii.

La motoarele diesel, incetineste formarea depunerilor pe supapa EGR, reduce consumul de uree, contribuie la o recuperare mai eficienta a filtrului de particule.

Cu toate acestea, sistemul Start-stop are si unele dezavantaje. Este nevoie de echipamente mai puternice, in special, un demaror si o baterie. Aceste dispozitive sunt de aproximativ 2 ori mai scumpe decat cele obisnuite. In plus, pornirea repetata a motorului creste sarcina pe rulmentii arborelui cotit.

Un alt factor deranjant este intarzierea la aprindere. In ciuda faptului ca este nesemnificativ (pentru sistemele cu demaror intarit – 0,8 secunde si cu un alternator reversibil – 0,4 secunde, cu setarea injectiei directe de combustibil – 0,35 secunde), creeaza totusi inconveniente la conducere pentru multe persoane. In plus, functionarea sistemului este posibila numai daca sunt indeplinite anumite conditii si anume:

  • Soferul si-a pus centura de siguranta;
  • Viteza masinii este de cel putin 4 km/h;
  • Motorul este suficient de cald;
  • Turatia motorului nu depaseste viteza de relanti;
  • Geamurile sunt inchise;
  • Temperatura interna nu difera cu mai mult de 8 grade fata de valoarea setata. Acest lucru este valabil pentru sezonul rece;
  • Incarcarea bateriei nu este sub valorile specificate pentru sistem;
  • Alternatorul este complet functional.

In ciuda faptului ca sistemul are inca deficiente, iar economiile pe care le ofera – in comparatie cu costul echipamentelor – pot parea nesemnificative pentru unii oameni, aceasta tehnologie, potrivit expertilor, are un viitor stralucit. La urma urmei, toate beneficiile pe care le aduce mediului inconjurator sunt de netagaduit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here