Cartea Under the net de Iris Murdoch

0
78
Sub net

Sub net, primul roman al lui Iris Murdoch, il prezinta pe Jake Donaghue si pe acolitii sai care se afla in incurcaturi, in glume spinoase si in inselaciuni.

Under the Net – romanul de debut al lui Murdoch, publicat pentru prima data in 1954 – este un amestec subtil inteligent de picaresc si filozofic, toate plasate in mediul boem din Londra si Paris la inceputul anilor 1950.

Primul roman al lui Iris Murdoch este plasat intr-o parte a Londrei in care scriitorii in dificultate se intalnesc cu casele de pariuri de succes, iar starletele de cinema cu filosofii frenetici. Eroul sau, Jake Donaghue, este un tanar in deriva, inteligent si simpatic, care traieste din munca de traducator si din spagile prietenilor sai. O intalnire cu Anna, o veche iubire, il conduce intr-o serie de aventuri fantastice. Jake este captivat de un filozof maiestuos, Hugo Belfounder, ale carui reflectii profunde si neconcludente dau titlul cartii – sub plasa limbajului.

Pe masura ce povestea se deschide, Jake soseste inapoi la Londra dupa o calatorie in Franta doar pentru a descoperi ca este dat afara din apartamentul in care locuieste practic fara chirie in ultimii doi ani. Apartamentul in cauza este detinut de prietena lui Jake, Magdalen, care este ingrijorata ca noul ei logodnic – o casa de pariuri bogata si om de afaceri cunoscut sub numele de Sacred Sammy – ar putea sa nu-i placa ideea ca Jake sa revina pe scena.

In consecinta, Jake – insotit de asistentul sau ingaduitor, Finn – trebuie sa gaseasca un nou loc in care sa traiasca, o cautare care declanseaza o succesiune de nenorociri, intalniri intamplatoare si barbierit, toate acestea modeland viziunea lui asupra vietii in moduri subtil diferite.

Exista cateva personaje minunate in acest roman, de la talentata Anna Quentin, o cantareata populara cu miza intr-un teatru experimental, pana la sora ei, Sadie, o actrita plina de farmec ale carei motive ar putea sa nu fie chiar atat de inocente cum par initial. Poate cea mai notabila dintre toate este amabila doamna Tinckham, o doamna destul de excentrica care conduce un magazin de ziare langa Charlotte Street – un loc prafuit, plin de pisici, mereu plin de pisici.

Cu toate acestea, exista loc si pentru unele dezbateri si auto-reflectie. Esential pentru roman este explorarea uneia dintre teoriile lui Wittgenstein, ideea ca emotiile noastre cele mai profunde raman prinse „sub plasa” limbajului, inaccesibile celorlalti, in ciuda eforturilor noastre de a le exprima prin dialog sau cuvantul scris. Prietenul filozof al lui Jake, Hugo, actioneaza ca un canal pentru explorarea lui Murdoch a temelor filozofice – discutii pe care Jake si-a insusit cu buna stiinta pentru a scrie o carte a lui. The Silencer , o transgresiune din trecut pe care acum o regreta.

Romanul este, de asemenea, o explorare a naturii volubile a iubirii – genul de poveste in care A il iubeste pe B, B il iubeste pe C, C il iubeste pe D si D il iubeste pe A. Toata lumea pare sa fie indragostita de persoana gresita; numai daca Anna ar putea simti diferit despre Jake, poate ca totul ar fi in regula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here