Ouale de gaina, de prepelita, de gasca sau de rata, de curca sau de alte inaripate crescute in gospodarii sau in crescatorii fac parte din categoria alimentelor recomandate de medicii pediatri si de specialistii din intreaga lume, fiind bogate in vitamine, minerale, proteine si alte substante nutritive ce ajuta la crestere si dezvoltare.
Ouale sunt superalimente pentru copii, care insa trebuie consumate cu mare grija. Noile studii si recomandari in acest domeniu incurajeaza parintii sa le ofere prichindeilor cate un ou pe zi, dupa introducerea acestui aliment in dieta bebelusului.
Importanta oualor in alimentatia copiilor
Ouale sunt foarte importante in alimentatia copiilor pentru ca:
-
sunt o sursa buna de substante nutritive cheie de care copiii au nevoie. Ouale contin fier pentru sange, folat pentru cresterea celulelor, dar si proteine pentru crestere si omega 3 pentru invatare. Un singur ou pe zi este o sursa importanta de substante nutritive si de vitamina D, importanta pentru absorbtia digestiva a calciului si fixarea acestuia in oase;
-
ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului, atat din punct de vedere fizic, cat si intelectual, reducand riscul de subponderabilitate.
Introducerea oului tarzie in dieta bebelusilor creste riscul de alergie la acest aliment de pana la 5 ori, de aceea se recomanda ca ouale sa fie introduse cat mai devreme.
Introducerea oualor in alimentatia copilului
Fiind un aliment cu un potential alergen foarte mare, oul da cele mai ridicate rate de alergii din lume, iar alergia la oua este una din cele mai frecvente. De aceea, medicii nutritionisti recomanda parintilor sa inceapa prin a introduce oul in cantitati mici, un sfert de lingurita de ou gatit in fiecare zi, amestecat cu anumite alimente.
Este bine ca galbenusurile de ou sa fie bine gatite, mai ales pentru copiii sub varsta de un an, fiindca daca nu sunt bine fierte, prezinta un risc mai mare de otravire cu salmonela. Daca bebelusul a mancat zilnic oua pentru o perioada si le tolereaza foarte bine, dupa 1 an, parintii pot introduce si oul fiert moale.