Apneea de somn este o conditie grava si comuna marcata de pauze in respiratie (sau respiratii superficiale) in timpul somnului. Se pot produce pana la cinci (sau mai multe) ori pe ora, pauzele de respiratie pot dura intre 10 si 20 de secunde sau mai mult. Apneea de somn deseori perturba somnul, ducand la o calitate slaba a somnului si la somnolenta in timpul zilei.
Remedii naturale pentru apnee in somn
Pana in prezent, sprijinul stiintific pentru afirmatia ca remedii naturale pot trata apneea de somn este lipsit, totusi exista cateva remedii in acest sens.
1) Acupunctura
Acupunctura este una dintre putinele tipuri de medicamente alternative care arata promisiunea in managementul apneei de somn. Cu toate acestea, majoritatea studiilor de testare a eficacitatii acupuncturii ca tratament de apnee in somn au inclus doar un numar mic de pacienti.
Intr-un studiu publicat in 2009, de exemplu, cercetatorii au alocat 30 de persoane cu apnee de somn obstructiva la tratament cu trei pana la cinci sesiuni de acupunctura pe saptamana. Dupa 30 de sesiuni, pacientii au prezentat imbunatatiri semnificative in privinta hipoxiei (termenul medical pentru absenta oxigenului). Datorita lipsei unor studii mai aprofundate privind acupunctura si apneea de somn, este important sa se consulte medicul inainte de a se urma acupunctura ca tratament.
2) Ierburi
Desi plantele cum ar fi florile pasiunii si valeriana sunt uneori recomandate in tratamentul apneei de somn, nu exista dovezi ca orice remediu pe baza de plante poate ajuta la tratarea apneei de somn.
3) Stil de viata sanatos
In tratarea apneei de somn, medicii au scopul de a ameliora simptomele si de a restabili respiratia regulata in timpul somnului. Cele mai eficiente si mai frecvente tratamente includ folosirea dispozitivelor de respiratie. In unele cazuri rare de apnee in somn sever, poate fi efectuata o traheostomie. Aceasta implica introducerea unui tub de plastic prin gat in trahee. Exista, de asemenea, o serie de modificari ale stilului de viata care pot fi utile in tratamentul apnee in somn. Acestea includ:
• evitarea alcoolul si medicamentelor care provoaca somnolenta
• mentinerea unei greutati sanatoase
• evitarea dormirii pe spate, ci pe partea dreapta sau stanga.