Craciunul in Pakistan

La festivalurile crestine, cum ar fi Craciunul si Pastele, are loc o mare procesiune, in Lahore, de la Biserica Sf. Anthony pana la Catedrala, procesiune pentru care este nevoie de cateva ore bune.

0
1554
traditii Pakistan

In Pakistan, 25 decembrie este o sarbatoare publica, tinuta in memoria lui Jinnah, fondatorul Pakistanului. Ca si in India, crestinii reprezinta o foarte mica parte a populatiei. Cu toate acestea, exista peste 5 milioane de crestini, dat fiind ca Pakistanul are o populatie de peste 162 de milioane de oameni. Majoritatea crestinilor din Pakistan traiesc la tara si sunt destul de saraci.

Craciunul in Pakistan

La festivalurile crestine, cum ar fi Craciunul si Pastele, are loc o mare procesiune, in Lahore, de la Biserica Sf. Anthony pana la Catedrala, procesiune pentru care este nevoie de cateva ore bune. Astfel de festivaluri sunt celebrate cu mult entuziasm de crestinii pakistanezi. Inainte si in timpul Adventului, au loc seminare spirituale pentru a ajuta oamenii sa se pregateasca pentru Craciun sau “Bara Din” (care in Urdu si Punjabi inseamna “Ziua cea Mare”). Aceasta expresie este una foarte populara, chiar si printre musulmanii din Pakistan.

In ultima saptamana de Advent, in multe zone crestine numeroase grupuri canta colinde. Acestea merg din casa in casa cantand colinde, primind ceva in schimb. De obicei, daca se strang bani din colinde, acestia sunt folositi pentru opere de caritate sau sunt dati bisericii.

In marile zone crestine, fiecare casa este decorata si are o stea pe acoperis. Strazile sunt, de asemenea, decorate si pline de lumini aprinse. Alte decoratiuni importante sunt patutul si pomul de Craciun, iar uneori se fac concursuri de papusi! De asemenea, crestinii schimba intre ei prajituri de Craciun.

In ajunul Craciunului, bisericile sunt impodobite pentru slujba. Corurile canta imnuri speciale, iar dupa masa de veghe, in unele locuri, exista focuri de artificii care marcheaza sarbatorirea lui Bara Din. Oamenii danseaza, fac schimb de cadouri si se bucura de aceasta noapte speciala.

La Bara Din sau in ziua de Craciun, crestinii merg din nou la Biserica pentru a sarbatori. Oamenii poarta cele mai bune haine colorate pe care le au. Acestia pot sta in curtea bisericii timp de mai multe ore pentru a se bucura de diverse mancaruri de pe tarabele pe care le organizeaza. Seara este, de obicei, sarbatorita cu familia sau rudele apropiate, iar toata lumea se bucura de mancarea speciala specifica sarbatorii. Obiceiul adultilor este de a-si vizita parintii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here