Stevia – zaharul verde

Stevia este o planta veche cu un gust dulce, care este cel mai bun substitut posibil pentru zahar

0
114
stevia

Stevia este o planta veche cu un gust dulce, care este cel mai bun substitut posibil pentru zahar. Are un gust similar cu zaharul, dar este de aproximativ 300 de ori mai dulce. Stevia nu contine calorii si este foarte sanatoasa.

Este cunoscuta sub numele de „planta de miere” datorita gustului sau dulce. Stevia este mult mai utila decat toti indulcitorii (chiar si cei naturali), dar este interzisa in multe tari din intreaga lume, desi nu exista dovezi reale ale efectelor secundare ale utilizarii sale.

Singurele temeri sunt ca, la doze mai mari, stevia poate determina scaderea glicemia si tensiunea arteriala – nu ar fi complet sigura pentru persoanele care sufera de astfel de probleme.

Insa Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste stevia ca fiind complet inofensiva. Se pare ca interzicerea plantei de miere in multe tari este o alta paranoia a unor oameni de stiinta sau o concurenta neloiala din partea producatorilor de indulcitori artificiali.

  • Stevia – calitati nutritionale

Spre deosebire de indulcitorii artificiali, stevia inlocuieste zaharul fara niciun risc pentru sanatate. Dimpotriva, aceasta planta de miere este extrem de utila. Stevia este bogata in stevioside (glicozide dulci), care sunt implicate in metabolism (dar fara insulina) si normalizeaza nivelul zaharului din sange.

Stevia mai contine vitamine (A, C, grupa B), minerale (potasiu, zinc, fier, calciu, magneziu, seleniu), aminoacizi, pectina, fibre etc. In ciuda dulcetii sale puternice (de 300 de ori mai dulce decat zaharul), stevia nu are calorii.

  • Stevia in dieta

Stevia ajuta la curatarea toxinelor din organism. Desi este foarte dulce, nu contine calorii. Substantele din stevie nu fermenteaza in cavitatea bucala, adica nu cresc pofta de mancare. In plus, stevia imbunatateste digestia si metabolismul. Este un antioxidant puternic si combate cu succes radicalii liberi.

Stevia este cel mai bun substitut pentru zahar. Este doar o chestiune de timp pana cand aceasta va fi permisa in toate tarile lumii si isi va ocupa locul cuvenit in dieta zilnica a consumatorilor care se straduiesc sa duca un stil de viata sanatos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here