Necesitatea jocului la copii in perioada pandemiei

In loc de lectii traditionale si progrese academice, accentul ar trebui sa fie pus pe jocul deschis, fara reguli

0
109
jocuri copii

,,Jocul nu este un lux – este o necesitate ”- a spus psihologul Kay Redfield Jamison. Copiii au nevoie de libertate si timp pentru a se juca. Deoarece exista semne de speranta, odata ce scolile s-au redeschis, ca si viata se va intoarce la normalitate, este vital ca familiile, educatorii si comunitatile sa planifice modul in care arata urmatoarea faza a vietii.

Este esential sa se ghideze si proiecteze forma pe care o ia viata privind ingrijirea, sprijinul si incurajarea tuturor, dar mai ales a copiilor, care au suportat cel mai greu restrictiile, intr-un mod in care niciun alt grup nu a facut-o.

Expertii si cercetatorii din intreaga lume sunt de acord ca prioritatea educationala absoluta pentru revenirea la „noul normal” ar trebui sa fie oferirea unor oportunitati nelimitate de joc autentic, practic, fara gadgeturi.

Un grup de experti in educatie a recomandat scolilor sa ofere resursele si indrumarile necesare pentru a sprijini bunastarea emotionala a copiilor. Astfel, jocul ar trebui sa fie o prioritate in acest timp, mai degraba decat progresul academic. De asemenea, a sugerat cu tarie ca acest mesaj sa fie transmis parintilor care ar putea fi ingrijorati de faptul ca copiii lor raman in urma din cauza inchiderii scolii.

In loc de lectii traditionale si progrese academice, accentul ar trebui sa fie pus pe jocul deschis, fara reguli. Acest tip de joc are o valoare terapeutica extraordinara in depasirea efectelor daunatoare ale anxietatii, traumei si izolarii care apar ca urmare a faptului ca micutii sunt tinuti in casa, rupti de libertatile naturale ale copilariei si separati de colegi si cei dragi.

De asemenea, jocul tactil, practic, permite copiilor sa preia controlul asupra mediului lor, sa construiasca o lume care sa permita asumarea riscurilor si dezvoltarea gandirii critice. Jocul liber se bazeaza pe abilitatile sociale ale unui copil, dezvoltarea cooperativa, ambitia creativa si imaginatia. Copiii trebuie lasati sa lucreze si sa se joace singuri pentru a sti mai tarziu cum sa depaseasca problemele vietii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here