De ce sunt importante investigatiile efectuate cu monitorul fetal in timpul sarcinii?

0
78
cardiotocograf

Pe parcursul sarcinii, femeile gravide ar trebui sa mearga regulat la medicul ginecolog pentru a supraveghea evolutia acesteia si, mai ales, a fatului. In acest fel, orice posibil risc poate fi descoperit din timp, pentru a evita eventuale probleme legate de sarcina, dezvoltarea fatului sau chiar legate de nastere.

Una dintre investigatiile pe care medicul ginecolog le recomanda gravidelor este cea efectuata cu un monitor fetal. Acesta ajuta la verificarea activitatii intrauterine si, mai ales, a functiilor vitale ale fatului.

Cum functioneaza monitorul fetal si cand se realizeaza astfel de investigatii?

In primele luni de sarcina, este recomandat ca gravidele sa mearga la consultatii in fiecare luna, pentru ca pe masura ce sarcina avanseaza, perioada dintre consultatii se reduce, astfel incat in ultimele saptamani, acestea vor fi nevoite sa mearga saptamanal la consultatiile gincologie prenatale.

La aceste consultatii lunare, gravidele pot afla cum evolueaza fatul cu ajutorul interpretarilor medicului ginecolog in urma efectuarii unei ecografi. Totusi, in cazul sarcinilor cu gemeni sau cele care prezinta anumite riscuri, cum ar fi istoric de avort repetat, sarcina prelungita sau in cazul existentei unor afectiuni medicale la mama – diabet, hipertensiune arteriala, boli autoimune – se recomanda si efectuarea unei investigatii cu un alt tip de monitor fetal, cunoscut sub denumirea de cardiotocograf.

Aceasta investigatie poarta numele de Test Fetal Non-Stres (NST) si se recomanda in special in ultimele saptamani de sarcina, cand se apropie data probabila a nasterii. Cardiotocograful va inregistra atat bataile inimii fatului, care sunt vizualizate pe un monitor, precum si contractiile gravidei, care se inregistreaza pe o hartie speciala.

Monitor fetal | cardiotocograf | Med-Tehnica.ro

Monitor fetal

Cine utilizeaza un cardiotocograf?

Cardiotocograful trebuie utilizat numai de cadrele medicale specializate in obstetrica si ginecologie, motiv pentru care un astfel de dispozitiv medical trebuie sa existe in orice cabinet de ginecologie care are in supraveghere gravide. Pentru a cumpara un astfel de dispozitiv modern si performant se poate apela la magazinul online Med-Tehnica.ro, un distribuitor autorizat de tehnica medicala si dispozitive pentru reabilitare sau ingrijirea bolnavilor la domiciliu.

Importanta pe care o are investigatia efectuata cu un cardiotocograf este unul dintre motivele pentru care folosirea corecta, de personal medical autorizat, este esentiala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here