Stapanul Inelelor – cea mai indragita trilogie fantasy din lumea cartilor

Stapanul inelelor, roman fantasy de J.R.R. Tolkien, este publicat in trei parti: ”Fratia Inelului”(1954), ”Cele Doua Turnuri”(1955) si ”Intoarcerea Regelui”(1955)

0
84
J.R.R. Tolkien

Stapanul inelelor, roman fantasy de J.R.R. Tolkien, este publicat in trei parti: ”Fratia Inelului”(1954), ”Cele Doua Turnuri”(1955) si ”Intoarcerea Regelui”(1955). Povestea, a carui actiune este plasata in cea de-a treia epoca a Pamantului de Mijloc, a constituit o continuare a romanului ”Hobbitul” (1937).

”Stapanul inelelor” prezinta povestea unui grup de eroi, uneori reticenti, care pornesc la drum pentru a-si salva lumea de raul desavarsit. Numeroasele sale lumi si creaturi au fost extrase din cunostintele vaste de filologie si folclor ale lui Tolkien.

Iata o scurta prezentare a fiecaruia dintre cele trei romane, scrieri care impreuna formeaza cea mai apreciata trilogie fantasy, din ultimii 100 de ani:

1.Stapanul Inelelor: Fratia Inelului (1954)

Cand excentricul hobbit Bilbo isi paraseste casa din Comitat, ii daruieste cea mai mare comoara a sa mostenitorului sau Frodo: un inel magic care il face invizibil pe cel care il poarta. Din cauza dificultatilor pe care Bilbo le intampina in a da inelul, prietenul sau, vrajitorul Gandalf cel Gri, banuieste ca inelul este mai mult decat pare.

2. Stapanul Inelelor: Cele doua turnuri (1955)

In timp ce Frodo si Sam se apropie de Mordor cu ajutorul siretului Gollum, comunitatea divizata ia atitudine impotriva noului aliat al lui Sauron, Saruman, si a hoardelor sale din Isengard.

3. Stapanul Inelelor: Intoarcerea regelui (1955)

Gandalf si Aragorn conduc Lumea Oamenilor impotriva armatei lui Sauron, in acelasi timp distragandu-i de la Frodo si Sam, care se apropie tot mai mult de Muntele Osandei cu Inelul Unic.

De asemenea, trilogia literara a lui Tolkien a devenit sursa de inspiratie si pentru lumea cinematografica, care a adus in atentia fanilor cartilor niste ecranizari impecabile.

Povestea se imparte, de asemenea, in trei filme, regizate de Peter Jackson. Filmele poarta aceleasi titluri, precum cartile: “The Fellowship of the Ring” (2001), “The Two Towers” (2002) si “The Return of the King” (2003). Filmele prezinta o distributie de ansamblu care ii include pe Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Christopher Lee, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Hugo Weaving, Andy Serkis si Sean Bean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here