Viata dupa chimioterapie

Chimioterapia este un tratament chimic puternic utilizat pentru a trata cancerul

0
96
tratare cancer

Chimioterapia este un tratament chimic puternic utilizat pentru a trata cancerul. Acest medicament ucide celulele canceroase si micsoreaza tumorile existente, dar pe langa faptul ca este foarte eficient, are si efecte secundare.

Cum poate afecta chimioterapia viata de zi cu zi?

Unii oameni acuza greata, oboseala, caderea parului, pierderea poftei de mancare, durere sau febra. Chimioterapia poate duce, de asemenea, la efecte secundare permanente, cum ar fi pierderea memoriei si probleme cardiace.

In ciuda simptomelor enumerate, unii oameni reusesc sa duca o viata aproape normala in timpul si dupa tratament. Desigur, acest lucru depinde si de tipul de chimioterapie.

Chiar daca o persoana nu se simte bine dupa chimioterapie, aceasta se poate recupera rapid si isi va continua activitatile pe care le-a facut inainte. Exista oameni care pot merge chiar la munca dupa tratament, iar majoritatea au timp de lucru redus.

Viata sociala

In functie de cum se simte, nu exista niciun motiv ca persoana sa inceteze sa faca ceea ce facea inainte. Poate continua sa iasa si sa-si vada prietenii. Daca planuieste sa iasa seara, trebuie sa-si acorde timp de odihna ziua, astfel incat sa aiba mai multa energie noaptea.

Iata cativa pasi care vor imbunatati stilul de viata:

  • se evita substantele nocive, precum alcoolul si tigarile. Acestea vor incetini procesul de vindecare, iar alcoolul interfereaza cu functia ficatului.
  • Se vor consuma alimente sanatoase si se va face sport. Pentru a se recupera, corpul are nevoie de fibre din fructe, legume si cereale integrale. Exercitiile fizice vor tonifica si intari muschii. Chiar si o simpla plimbare face minuni.
  • Daca exista probleme de memorie dupa chimioterapie, se va consulta medicul. Exista exercitii speciale care vor imbunatati memoria.
  • Atentie la infectii – dupa chimioterapie, sistemul imunitar este mult mai slab si persoana devine mai vulnerabila la boli. Trebuie sa stea departe de persoanele care sufera de raceala si gripa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here