Viata este marcata de decizii. In general, deciziile de zi cu zi vor fi usoare si cu un impact aproape mic asupra viitorului. Cu toate acestea, cu alte ocazii, aceste decizii nu sunt atat de simple; asta se intampla cu deciziile legate de bani.

Cand exista o suma de bani inactiva, de obicei lumea se intreaba: se investeste sau e pastrata in cazul unui eveniment neprevazut? Aceste decizii nu sunt atat de simple pentru oameni si sunt foarte importante pentru economie: este asa-numita preferinta pentru numerar.

Numerar sau profitabilitate? Cum se alege

Sa se presupuna o economie in care exista doar doua moduri de a gestiona bogatia. Poate exista varianta de avea bani cash, ceea ce poate permite sa se cumpere orice sau la plata pentru orice serviciu contractat, dar in schimb nu va oferi niciun tip de profitabilitate. Pe de alta parte, investitia intr-un depozit la termen fix sau in obligatiuni ale unui stat, de exemplu, nu va ajuta la plata pentru niciun tip de produs sau serviciu, dar in schimb ofera un anumit randament.

Acest comportament de a pastra o parte din venit in numerar, in loc sa fie plasat intr-un instrument care ofera un anumit randament, are un nume in economie si este ceea ce se numeste preferinta pentru numerar. Exista trei motive pentru care se prefera sa se pastreze aceasta bogatie in numerar:

  • Motivul tranzactiei sau necesitatea de a finanta cu totii tranzactiile zilnice, cum ar fi achizitionarea de produse alimentare sau plata facturilor de debitare directa;
  • Motivul situatiilor de criza, sau sa se pastreze o parte din acei bani economisiti pentru nevoile viitoare sau neprevazute;
  • Motivul speculatiilor sau optiunea de a investi o parte din venit in produse cu venit variabil, cum ar fi actiunile bursiere, care pot oferi un randament mai mare decat produsele cu venit fix.

Din toate aceste motive, este de preferat sa se pastreze banii in numerar, mai degraba decat in alte active care ar fi mai dificil de despartit. Dar de ce depinde daca se pastreaza mai mult sau mai putin din venituri in numerar? Aici intervin ratele dobanzilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here