De ce parintii nu ar trebui sa se implice in temele copiilor?

Abilitatea unui copil de a fi responsabil pentru actiunile proprii este cu siguranta mai importanta decat abilitatea de a indeplini in mod clar poruncile celorlalti.

0
113
relație copi-parinte

Multi parinti cred ca, daca nu se implica si nu monitorizeaza temele copilului, acesta nu va invata – insa cercetatorii sunt de alta parere. De 30 de ani, ei colecteaza date despre modul in care participarea mamelor si a tatilor in procesul de invatare afecteaza evolutia copilului. S-a dovedit ca ajutorul parintilor din clasele mai mici este inutil, iar in liceu afecteaza chiar negativ rezultatele testelor de examen.

Copilul isi pierde motivatia de a invata

Potrivit studiului, cu cat parintii sunt mai implicati in scrierea temelor, cu atat copilul isi doreste mai putin sa invete. Elevii care nu sunt „presati” de parinti invata mai bine.

Copilul trebuie ajutat doar daca intreaba – in acest caz, parintele ii va explica ceea ce nu este clar, dar nu va indeplini sarcina pentru el. Daca un copil uraste sa-si scrie temele, nu trebuie fortat, ci invatat cum sa faca fata lucrurilor dificile si neplacute, dandu-i propriul exemplu.

Copilul nu devine responsabil

Fortandu-l pe copil sa invete si pedepsindu-l pentru notele proaste, parintele isi asuma astfel responsabilitatea pentru performanta sa la scoala si, prin urmare, o indeparteaza de pe umerii copilului.

Cresterea unui copil in acest fel ii va face rau in viitor, deoarece in viata de adult, in loc de recompense si pedepse, exista consecinte naturale ale oricarei actiuni. Daca nu va functiona bine in viitor, va fi concediat si daca va manca doar chipsuri, sanatatea lui se va deteriora.

Abilitatea unui copil de a fi responsabil pentru actiunile proprii este cu siguranta mai importanta decat abilitatea de a indeplini in mod clar poruncile celorlalti.

Relatiile dintre parinti si copii se deterioreaza

Atunci cand un copil invata si scrie temele impreuna cu parintele, apar urmatoarele consecinte – parintele va fi ragusit si copilul va deveni ,,surd” – de asemenea, vecinii vor invata si ei lectia pe de rost.

In loc sa controleze rezolvarea fiecarei probleme, psihologii ii sfatuiesc pe parinti sa construiasca relatii bazate pe incredere cu copilul lor, sa petreaca mai mult timp impreuna, discutand de ceea ce se intampla in stiinta si in lume si gasind noi activitati interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here